Undersøkelse viser at toppledere mangler “sense of urgency” for å ta i bruk AI

(Illustrasjon Øyvind Tumyr)

Høsten 2021 satt Bergen Næringsråd og Norwegian Cognitive Center seg sammen for å gjennomføre en kartlegging på digital modenhet på Vestlandet. Vår oppfatning var på denne tiden at næringslivet i regionen har et stykke å gå når det kommer til digitalisering og digital modenhet. Norwegian Cognitive Center har gjennom 200 møter med ulike virksomheter fått et godt innblikk i hvordan næringslivet satser på teknologi. Bergen Næringsråd har også utviklet to Digitaliseringsskoler som følge av kompetansegap som er identifisert. Ved god hjelp av Næringsforeningen i Stavanger og Næringsalliansen fikk vi sendt ut en undersøkelse som nærmere 400 virksomheter har svart på, fra Stavanger i sør til Ålesund i nord.

Hovedfunn

«Toppledere leker venteleken»

Toppledere forstår i vesentlig mindre grad enn sine medarbeidere og mellomledere om hvor kritisk kunstig intelligens og data er for fremtidens næringsliv.

«Data er den nye oljen vi enda ikke har pumpet opp»

14 000 virksomheter på Vestlandet forstår ikke verdien av data. Hver femte virksomhet som har forstått verdien mangler konkrete planer og strategier for å utnytte dataene.

«Tid for handling er nå, ikke om ti år»

Hver tredje virksomhet tror at deres største konkurrenter i fremtiden vil være maskiner, algoritmer og roboter. Likevel mangler majoriteten av virksomhetene kompetanse til å starte på teknologireisen.

Hva kan vi gjøre? Det handler om kompetanse.

  1. Bygge kompetanse internt, tett på toppledelsen! – evt. hente ekstern kompetanse

  2. Utdanne flere som har relevant kompetanse og forståelse for digitale trender (både ren IT, men også andre retninger som finans, ledelse, ingeniørfag og jus)

  3. Bygge forståelse for kunstig intelligens og data for å sikre at flere forstår at det er nødvendig med tiltak og strategier for utnyttelse av data og bruk av teknologi. Det handler om å både vise mulighetene og truslene.

Hele rapporten kan lastes ned her.

Previous
Previous

– Ingeniørene var fremsynte og installerte masse sensorer. Det er vi glad for i dag

Next
Next

Sensorer og analyse av industrielle data: Slik gir det bedre sikkerhet og mindre nedetid