Styrker lokaljournalisme ved bruk av KI

Med økende mengder data og informasjon, er utfordringen for journalister å identifisere hva som er nyhetsverdig. iTromsø tar i bruk AI-teknologi for å effektivisere gjennomgangen av dokumenter, og styrker dermed lokaljournalistikken.

Undersøkende journalistikk, kjent for sin dybde og analyse, har alltid vært en tidkrevende prosess. Med økende datamengder i både privat og offentlig sektor, blir arbeidet med å grave frem nyheter enda mer utfordrende. Men den teknologiske utviklingen gir også nye muligheter. Med AI-støttet undersøkende journalistikk, eller "undersøkende AI", kan mediene mer effektivt avdekke saker av offentlig interesse, noe som er essensielt for et fungerende demokrati.

Store datamengder

Norwegian Cognitive Center og NCE Media definerte i 2021 et prosjekt der vi kunne aktivere journalister til å jobbe med store datamengder, og valget falt på å få inn samtlige inngående fakturaer til Bergen Kommune og sette disse inn i vår Ai Industry Sandbox

Visualiseringen førte til at journalister også så potensialet i å anvende denne teknologien på kommunale byggesaker, en viktig kilde for både lokal- og regionalaviser. Samarbeidet mellom flere aviser, universitetet, og teknologipartnere har resultert i utviklingen av et redaksjonelt verktøy kalt "Byggebot’en". Målet med verktøyet er å benytte kunstig intelligens til å samle, analysere og prioritere dokumenter av potensiell nyhetsverdi. Dette frigjør tid for journalister til mer inngående arbeid, som intervjuer og etiske vurderinger.

Mediehuset iTromsø får nå raskt en prioritert liste over dokumenter, der hvert dokument er rangert etter en modell basert på tilbakemeldinger fra brukere, beriket med nøkkel innsikt og oppsummert i noen få korte setninger. Systemet frigjør tid for journalistene til å jobbe med oppgaver på høyere nivå, inkludert etiske evalueringer, til å gjennomføre intervjuer, skrive artikler og arbeide med hvordan man presenterer historiene for leserne sine

AI har potensialet til å revolusjonere lokaljournalistikken. Mens noen mediehus bruker teknologien til å generere enkle historie oppsummeringer, har iTromsø valgt en annen tilnærming. Deres visjon er å styrke journalistenes arbeid, gjøre det mer effektivt, og levere bedre journalistikk. Etter suksessen med pilotprosjektet som har gitt dem tillit til dataene, tillit til effekten og tillit til verdiskapningen prosjektet har gitt ser teamet nå mot fremtiden med flere spennende prosjekter i kø, som eksempelvis et levekårs prosjekt.

Ytterligere informasjon om prosjektet kan finnes her:

Stor takk til bidragsytere i prosjektet fra:

Next
Next

Arendalsuka og kunstig intelligens