Mest sannsynlig finner du ferdige algoritmer tilpasset utfordringen din

Kunstig intelligens (KI) er ett av de viktigste teknologiske verktøyene man kan benytte for å skape verdi og Accenture sier følgende: «KI vil være den viktigste enkeltfaktoren som bidrar til fremtidig verdiskapning i et stort antall bransjer»

Etter å ha diskutert KI med et utall ulike virksomheter fra en rekke bransjer opplever vi at man tidvis angriper problemstillingene med å ta i bruk KI som vanskeligere enn det strengt tatt nødvendigvis er. Vi må tenke stort, ja – men vi må starte smått, bygge erfaring, kunnskap og kompetanse. Forståelsen av kunstig intelligens åpner for mange muligheter. Det er nok å mestre det grunnleggende i denne teknologien for å forstå hvordan enkle verktøy fungerer – og starte med små enkle ting. De som ønsker å begynne å lære AI har mange alternativer tilgjengelig. For eksempel har Digital Norway en rekke digitale kurs, vi i NCC har kjørt noen fysiske kurs sammen med dem – og nettet flyter over av muligheter for de som ønsker å lære mer.

Utviklingen går så raskt og det har utviklet seg en «algoritmeøkonomi» som Gartner kaller det, der selskaper kan kjøpe, selge eller handle individuelle algoritmer eller deler av en applikasjon. Denne desentraliseringen av kjøp og salg av mikrotjenester er blitt større enn utvikling av komplette applikasjoner.

Dette er gode nyheter som gjør at man kan komme mye raskere til mål. Man MÅ ikke utvikle alt selv, men benytte ferdigutviklede løsninger som kan brukes for å løse en konkret utfordring. Enten gratis, gjennom donasjoner eller du blir belastet basert på bruk - og løsningene er veldig ofte brukervennlige og enkle å ta i bruk og finnes på plattformer som eksvis Modelzoo, Tenserflow, Pytorch, Hugging face med flere.

Selvsagt er det da dukket opp markedsplasser for dette der man kan kjøpe tilpassede algoritmer til å løse nettopp din utfordring. Her kan man velge fra et stort utvalg av forhåndsbygde modeller og algoritmer som benyttes som mikrotjenester og dekker et bredt spekter av bruksområder og bransjer. Det skjer veldig mye på dette området nå og flere markedsplasser dukker opp. Den største er Algorhtimia som samler, synliggjør, tar betalt og betaler ut royalties til bidragsyterne med tusenvis av algoritmer for bruk. I tillegg finnes Akira, Bonseyes med flere. Disse krever da at man har en egen fullstendig infrastruktur som normalt sett består av en rekke ulike systemer som danner helheten i løsningen - dvs bruk av ulike mikrotjenester fra flere leverandører.

Teknologigigantene derimot har også infrastruktur i bunnen, slik at man vesentlig raskere kan bli operasjonell med løsningene man ønsker å bruke. I tillegg til en hel rekke ferdige algortimeløsninger som man kan benytte. I Gartner`s Magic Quadrant trekker de frem de 4 største og beste leverandørene innenfor KI løsninger: Vi i Norwegian Cognitive Center samarbeider med IBM som har Watson med 387 ulike tjenester, alt fra maskinlæringsmodeller knyttet til tekst, bilde, språk, osv som gjør det mye enklere å komme i gang med AI enn det ellers ville vært. Google har sin egen, det samme har Microsoft og Amazon – samt det finnes en rekke andre leverandører med sine egne løsninger.

Komme igang

Sammen med en rekke andre Nordiske virksomheter gjennomførte vi i år en undersøkelse knyttet til AI bruk og kompetanse i Norden. Rapporten viser at Norge ligger relativt langt bak våre nordiske naboer, i Norge bruker 11 prosent av virksomhetene minst én AI-basert teknologi daglig, ifølge Eurostat. I Danmark er andelen 24 prosent, mens Finland og Sverige ligger på henholdsvis 16 og ti prosent.

På spørsmålet «De største utfordringene med å skalere bruken av kunstig intelligens på tvers av organisasjonen» svarer de norske virksomhetene følgende:

  • Experimenting with AI                                           55,46 %

  • Recruiting more AI talent                              47,06 %

  • Ai use cases                                                                  47,06 %

  • Ai infrastructure                                                        45,38 %

  • Data collection                                               42,02 %

  • Ai strategy                                                       29,41 %

  • Training / competence development       25,21 %

  • Not Sure                                                           5,04 %

  • Others                                                              5,04 %

 Ønsker du bistand på de markerte områdene ovenfor, ta gjerne kontakt med oss

 

Previous
Previous

Cooperation between Green Data Lab at Campus Ås and Norwegian Cognitive Center

Next
Next

Vi lanserer et videoarkiv med usecases